Lief Dagboek…

lief dagboek

Heb je er wel eens aan gedacht om een tuindagboek bij te gaan houden? Nee, je hoeft niet tussen je planten te gaan zitten om te vragen hoe ze zich voelen of te omschrijven welke emoties je kropsla nou daadwerkelijk bij je oproept.

In een tuindagboek hou je onder andere bij wanneer je de grond bemest hebt, welke dag je ingezaaid hebt en teken je een plattegrondje met wat je op welke plek gezaaid hebt. Het hoeft ook helemaal niet veel werk te zijn, want die besteed je waarschijnlijk veel liever aan het tuinieren zelf.

Ik teken zelf ieder jaar een plattegrondje, omdat ik anders echt niet kan onthouden waar ik de prei heb gezaaid en waar de ui (want als hier het groen van boven de grond komt piepen, dan zie je het verschil bijna niet). Echter, dat plattegrondje raakt wel eens kwijt. Of zit onder de vlekken, omdat ik hem tussen het tekenen door op de grond heb neergelegd omdat ik even snel wat onkruid ging verwijderen. Daarom raad ik dus een boekje aan, zodat je alles in één keer terug kunt vinden!

Je kunt het jezelf zo gemakkelijk of moeilijk maken als jij zelf wil. Voor de één is een simpel notitieboekje voldoende om op te schrijven wat op welke plek zal groeien, de ander gaat er helemaal voor en kiest een A-4 formaat blok waarin van elke bloemsoort een gedroogd exemplaar geplakt zit, de weersomstandigheden tot in detail omschreven worden plus welke kleur kaplaarzen op welke dag gedragen werden. Of je kiest voor een methode die er een beetje tussenin ligt…

Handige tips bij het schrijven van een tuindagboek:

  • Plattegrond
    Een simpele tekening met vakjes, zodat je terug kunt kijken wat je waar gezaaid of geplant hebt
  • Kalender
    Broccoli zaai je in april onder glas, in mei en juni buiten en oogst je tussen juli en oktober. Een overzicht van wat je wil zaaien is bijna een must, want je raakt het overzicht snel kwijt!
  • Voorraad
    Welke zaden heb je nog liggen (om te voorkomen dat je teveel van iets koopt, omdat je dacht dat je het niet meer op voorraad had), waar heb je ze gekocht . Het is ook handig om erbij te zetten om welke variëteit gaat.
  • Werkzaamheden
    Heb je de grond bemest, bewaterd, geschoffeld, onkruid gewied, et cetera. Vooral bemesten is belangrijk om in de gaten te houden, omdat sommige gewassen meer extra voeding nodig hebben dan andere.
  • Het weer
    Niet noodzakelijk, maar het kan handig zijn om dit volgend jaar terug te kunnen lezen en er rekening mee te houden bij je planning.
  • Oogst
    Wat heb je geoogst en hoeveel? Zo kom je erachter welke variëteiten het het beste doen in jouw tuin, ook in combinatie met de weersomstandigheden. Het helpt je ook om beter te plannen, want heb je iets wat heel hard groeit (bijvoorbeeld sla) te enthousiast gezaaid en niet uitgedund, dan zal je een gedeelte moeten weggooien of –geven.
    Of misschien wil je wel weten hoeveel geld je bespaard hebt door je eigen groente en fruit te verbouwen?

Leuke tips bij het schrijven van een tuindagboek:

  • Kaartjes en zakjes
    Hier staat vaak informatie op over je geplante of gezaaide planten, welke zonplek ze nodig hebben of wanneer ze gezaaid en geoogst kunnen worden. Plak je ze op een creatieve manier tussen/naast/boven/onder je tekst, dan ziet het er ook nog eens leuk uit!
  • Foto’s
    Maak een aantal keer in het jaar foto’s van je tuin. Zo zie je het verschil in de seizoenen, maar ook hoe hard iets kan groeien!
  • Gedroogde bloemen
    Heb je (snij)bloemen in je tuin gezaaid? Heb je kruiden in je tuin? Als je er wat van droogt en inplakt, heb je toch altijd zin om in zo’n heerlijk geurend dagboek te schrijven?
  • Compost
    Heb je of wil je een compostbak in je tuin, hou dan bij wat er in gaat en wanneer je het hebt laten luchten. Dat laatste is namelijk belangrijk om regelmatig te doen, omdat je GFT afval zuurstof nodig heeft om omgezet te worden in compost.

Heb je inspiratie gekregen en begin je ook een tuindagboek, of heb je er al eentje en wil je anderen inspireren? Laat dan een foto achter op onze facebook pagina, wij van UrbanFarming035 zijn erg benieuwd!

Elvira Haberland

Plaats een reactie