Winter is coming!

Het is bijna winter.

De dagen worden korter, de temperatuur gaat omlaag en de de natuur is in rust, in slaap lijkt het haast wel. Kortom, er zijn weinig redenen om in de tuin bezig te zijn.

Of is dat niet helemaal waar?

Uit onderzoek blijkt dat een ochtendwandeling in de winter kans op ziekte en infecties met 80% verminderd. Buiten bezig zijn in de winter is naast het extra steuntje aan het immuunsysteem, ook bevorderlijk voor het humeur. Zorg dus goed voor jezelf door in ieder geval één keer per dag de kou te trotseren en een frisse neus te halen.

En dat hoeft helemaal niet zo onaangenaam te zijn als je denkt. Kleed je warm aan, zorg dat het stoelkussen van tevoren binnen heeft gelegen zodat je niet met je billen op een koude stoel zit, neem een lekkere fleecedeken mee en een grote kop chocolademelk en kruip met je (beste) vriend(in), kat, hond, kind buiten onder de deken. Klinkt toch heerlijk?

Ben je slecht in stilzitten en wil je aan de slag? Genoeg te doen!

Verwijder bladeren

Verwijder de laatste bladeren van het gazon, want het gras dat onder blad ligt krijgt namelijk geen licht en sterft af. Ook kunnen er schimmelziekten optreden door een gebrek aan luchtcirculatie.

Bescherm je planten

Planten hoger dan 45 centimeter zijn kwetsbaarder dan andere planten als de wind de wortels speling geeft. Druk de aarde daarom goed aan en steun de planten eventueel met bamboestokken.

Plant bloembollen

Zolang het nog niet vriest, kunnen bloembollen nog steeds geplant worden.

Grond omspitten

Als het buiten niet te nat is, kun je de grond omspitten. Het zal in het voorjaar gemakkelijker zijn om een goede zaaigrond te maken als je de grond ruw laat liggen.

Zaaien

Je kunt ook beginnen met het zaaien van groenten zoals sla, spinazie en worteltjes op de vensterbank. Gebruik hiervoor bijvoorbeeld potten of trays.

Snoeien

Het is nu tijd om te snoeien. Maak hier gebruik van als het weer niet te slecht is. Je kunt hierbij denken aan struiken zoals druif, kiwi en braam. Het overige knipsel kun je leuk gebruiken als winterstek in huis.

Tuinopzet

De donkere maanden zijn geschikt om na te denken over de tuinopzet het komende jaar. Je kunt rustig nadenken en eventueel schetsen maken voor het komende voorjaar.

Succes!

Elvira Haberland

Plaats een reactie