Voor scholen en BSO’s

Moestuincoaching

Stichting Urban Farming 035 verzorgt (moes)tuincoaching voor scholen. Dit doen we in samenwerking met de gemeente Hilversum, Jong leren eten en Omgevingseducatie. De afgelopen twee jaar hebben al zo’n 400 kinderen van verschillende scholen meegedaan. We kunnen dit jaar maximaal 10 scholen begeleiden, dus wees er snel bij!

Waarom moestuincoaching? 

In de moestuin valt enorm veel te leren! Het is belangrijk dat kinderen zoveel mogelijk buiten zijn en  ‘groen’ ervaren. Tuinieren in een schoolmoestuin bevordert het eten van groente. (klik hier voor het onderzoek van Radboud UMC) Onze moestuincoach Monique helpt scholen op weg zodat die zelfstandig een moestuin kunnen laten groeien en bloeien. Kinderen plukken daar nu en in de toekomst letterlijk en figuurlijk de vruchten van.  

Hoe gaat onze moestuincoach te werk? 

 • Telefonisch of via mail komt er vanuit de school een hulpvraag binnen.
 • Monique, de schoolmoestuincoach belt om kort jullie wensen en de mogelijkheden te bespreken.
 • Dan komt ze langs om gegevens te inventariseren en wat uitgebreider het programma door te nemen.
 • Met jullie input stelt ze minimaal 3 activiteiten samen. Denk aan: een tuinplan maken, een les over aarde en zaaien, verzorging door het jaar heen, begeleiden van tuinouders en koken met de oogst, enz.
 • Tijdens het seizoen is zij bereikbaar voor allerlei vragen, zoals het vinden van passend lesmateriaal, het onderhoud, als planten met problemen te kampen hebben, etc.
 • Het is altijd maatwerk en dit kan betekenen dat er meer tijd in gaat zitten en hiervoor wordt in geval van, van te voren een extra vergoeding gevraagd.

Workshop schoolmoestuinieren voor begeleiders

Minimaal 2x p.j geeft Monique ook workshops voor (groot)ouders, vrijwilligers en leerkrachten. Zodat begeleiding van de kinderen op een continue basis mogelijk is.

Voor de coaching vragen wij een (vrijwillige) bijdrage van 325,- euro (excl btw) per seizoen. Optioneel biedt Omgevingseducatie een handige moestuinlesbox aan voor 75,-

Kijk hier voor subsidiemogelijkheden

Wat vragen we van jullie?

 • Jullie inzet en minstens twee contactpersonen per tuin. (Een leerkracht en bv. een (groot)ouder) die ook tijdens de activiteit aanwezig is een meehelpt. Een groep van maximaal 12 kinderen is voor alle partijen werkbaar.
 • Tuinervaring is gewenst, maar niet noodzakelijk. Al doende wordt er veel geleerd.
 • Jullie hebben al een moestuin (locatie) en gereedschappen of kunnen dit organiseren. Eventueel kan Urban Farming 035 hierin ondersteunen.
 • Monique maakt een schema voor een aantal maanden zodat de leerkracht en hulp makkelijk door kunnen gaan met tuinzaken.
 • Het is fijn als de contactpersoon een vast persoon is, die goed bereikbaar is.
shutterstock_1690388845TEGROOTA-scaled99%
rsz_dsc01527
healthy-vegetables-hand-gardening-9301

Praatplaten: begeleiding bij het werken in de moestuin

Klik hier voor meer info