Over ons Oud

Wat is UF035

Urban Farming 035 (UF035) is een Hilversums inwonersinitiatief. Opgericht om Hilversum groener, gezonder en gezelliger te maken.

We toveren braakliggende terreinen om tot bloeiende moestuinen, waar buurtbewoners hun eigen groente en fruit kunnen verbouwen. Op de tuinen komen mensen weer in contact met elkaar. Jong en oud leren, hoe groenten worden geteeld. Er worden allerlei gezellige activiteiten georganiseerd, zoals koken met de oogst en workshops groente kweken.  Met elkaar creëren we groene oases in de stad, waar Hilversummers samenkomen en actief bezig zijn rondom groen, gezondheid, duurzaamheid en voeding.

Eigenlijk is Urban farming ‘stad + boer’. Kortom: de stedelijke boer uithangen, met kleine moestuintjes midden in de stad. Het bestaat over de hele wereld, en sinds 2012 ook hier.

Voor wie?

UF035 is voor, door en met bewoners. Iedereen is welkom!

Met iedereen bedoelen we ook echt iedereen: jong en oud, zakelijk of privé, met of zonder groene vingers. Zo werken we samen met scholen, bedrijven, buurtbewoners, maatschappelijke organisaties, kennisinstelling en de gemeente.

Waarom?

 • Je kunt je eigen oogst eten. Vrij van chemicaliën en vol liefde
 • Je leert van alles over plantjes en voedsel. Wel zo logisch
 • Je komt in contact met de buren: Je staat elkaar bij met water, raad en daad
 • Kun je eindelijk je oude buurvrouw of oma om raad vragen. Wedden dat zij wel alles van (moes)tuinieren weten…
 • Een goede reden om af en toe eens lekker buiten aan de slag te gaan
 • We organiseren ook borrels en klusmiddagen. En oogstfeesten natuurlijk
 • Het is lekker dichtbij
 • En anders liggen de braakliggende terreinen maar een beetje braak te liggen. Dan ziet dit er een stuk vrolijker uit.

 

En hoe dan?

 • Door het vergaren en delen van kennis
 • Het verbinden van mensen en organisaties en het bieden van een netwerk
 • Door het faciliteren en initieren van stedelijke moestuinen en andere groene ideeen met sociale betekenis

Stel: je hebt een plek voor ogen waar je een moestuin wilt beginnen. Dan kun je contact met ons opnemen. Wij helpen jou met het contact met de eigenaar van de plek. Kunnen we het gebruiken voor (tijdelijke) tuintjes? Zo ja, dan gaan we aan de slag. Samen trommelen we buurtgenoten op. Met z’n allen gaan we spullen verzamelen, zagen en timmeren tot er bakken staan. Dat is meestal in een middagje wel gedaan.

Wie wil, kan een (deel van) een bak adopteren. Je eigen moestuintje dus. Voor de gezelligheid kun je vaste middagen afspreken waarop jullie je tuintjes onderhouden. Of je gaat er juist op een rustig moment naartoe, lekker even alleen met je handen in de aarde. Op sommige plekken geven we ook les aan schoolkinderen: die hebben dan hun eigen stukjes bak. Iedereen helpt met lesgeven. Het is allemaal heel laagdrempelig. Daarnaast valt er van alles te organiseren op onze eigen groene plekjes. Borrels, picknicks, klusmiddagen en themabijeenkomsten… Kom maar op met je ideeën!

Wie is ‘wij’?

Ja, jijzelf dus! Want Urban Farming 035 is van iedereen die mee wil doen. Wij hebben het afgekeken in andere steden en naar Hilversum gebracht. Terwijl we weinig van plantjes weten. Maar dat maakt niet uit, want daar hebben we dus weer andere buurtbewoners voor die zich bij Urban Farming 035 aansluiten. Zoals jij. Toch?

Nieuwe ideeën, als kerngroep ondersteunen we ze graag. We zien onszelf als verzamelpunt voor enthousiastelingen. Zie meer over wie zijn wij.

Contact

Wil je een bak of ook actief meedoen, vul dan het formulier in en we nemen zo snel mogelijk contact met je op.

Wil je ons direct benaderen, dan kan altijd, neemt contact met ons.